Din utställning heter Vedic Art, vad betyder det?
Vedic Art är en form av frigörande målning som har sin grund i Ayurvedan, den urgamla Indiska livsvisdomen.

Kommer metoden från Indien?
Nej, den är utvecklad i Sverige av Ölandskonstnären Curt Kjellman. På 60-talet fick han i uppdrag av Maharichi Mahesh Yogi (Beatles yoga-guru) att göra konsten tillgänglig för västvärlden. Efter 20 år av utveckling hade Curt levt sig igenom de 17 principerna och började hålla kurser.

Handlar det om att måla på något speciellt sätt?
Nej, det handlar om att väcka kunskap som vi alla redan har inom oss och att uttrycka sina känslor och upplevelser i bilder. Alla kan måla Vedci Art, inget är rätt eller fel bara olika beroende på olika upplevelser och erfarenheter.

Vilken metod använder man i Vedic Art?
Den första kursen handlar mycket om att prova olika metoder, medier, strukturer och format. Det viktiga är att släppa prestationskraven, vilket kan vara svårt för alla men svårast för den som målat tidigare, enligt min erfarenhet.

Första kursen säger du, hur många kurser handlar det om?
För att få de 17 principerna går man tre helgkurser (lördag-söndag) eller sex vardagar eller en veckokurs, oftast sommartid. När man fått alla principerna är man sedan välkommen att delta och måla alla kurshelger och dagar.

Håller du ofta kurser?
Varje månad är det en helgkurs och det är underbart roligt att få vägleda och se människor växa genom målandet. I sommar planerar jag en målarvecka på något mysigt ställe där vi kan både bo, äta och måla hela dagarna. Kursdatum och prisinformation finns på min hemsida http://www.ab-ovo.se

Hur länge har du målat själv?
Jag började måla Vedic Art för två år sedan. Jag har alltid velat måla men jag kunde inte så jag sydde kläder, broderade, gjorde applikationer och pysslade med både det ena och det andra. 2000 började jag på en keramikkurs och blev fast i leran. Det var jättekul och är fortfarande men jag ville uttrycka mig på något annat vis och när Vedci Art dök upp allt som oftast tänkte jag att det är nog meningen att jag ska försöka måla. Inom loppet av fyra månader hade jag gått grundkursen och de två lärarutbildningarna och började hålla egna kurser hösten 2006.

Är det här din första utställning?
Nej det är min andra, jag ställde ut på Folkuniversitetet i oktober 2006 också.

Känns det inte nervöst när andra bedömer det man gjort?
Jag trodde nog det också men det känns rätt bra. Jag kan stå för det jag gjort för det har jag gjort utifrån mina förutsättningar sedan är det ju upp till var och en att tolka utifrån var de står. Jag har ju fått en del verk bedömda av Curt Kjellman förr och det har varit pirrigare med den personliga bedömningen men, man får större säkerhet genom det personliga växandet som Vedic Art leder till.