Filmerna är konstdokumentärer, producerade av konstnär Magdalena Dziurlikowska och filmare Niklas Rydén, och handlar om frågor kring både samtid och framtid. Ungdomarnas frågor idag sätts i ett historiskt perspektiv och här ges tillfälle att se kopplingar och samband mellan det lokala, regionala, nationella och världen omkring. I filmerna intervjuas ungdomar från länet, polis, forskare och författare m fl.
Filmen RESAN tar upp frågor kring hemortens betydelse för ungdomarna. Kan man bo kvar efter skolan, finns det jobb? Vilka stannar kvar på orten och vilka flyttar? I filmen FESTEN funderar man kring festandet, förr och nu. Varför festar vi? Hur viktig är festen och kan den upplevas både som ett tvång och som något positivt? Den tredje filmen GÅRDEN ställer frågor kring länets nya världsarv, hälsingegårdar. Hur angår de oss idag?
Filmerna ingår i ett nytt pedagogiskt program på Länsmuseet Gävleborg, riktat mot gymnasieskolor och folkhögskolor. Länsmuseet erbjuder folkhögskolor och gymnasieskolor i Gästrikland att boka filmvisning och workshop med museets pedagoger, fr o m v 45. Det kommer även att finnas ett elevmaterial att ladda ned från museets hemsida, för dem som vill arbeta vidare med frågeställningarna i skolan.