Utställningen är öppen för allmänheten måndag-lördag kl 11-15, från 15 januari till slutet på maj. Den består självklart av färska tulpaner från de runt 100 tulpansorter som odlas på Sörby Handelsträdgård i Hagaström, samt en 15 meter lång monter som på ett spännande och överskådligt sätt berättar om tulpanens historia och egenskaper. Montern har tagits fram av Kungliga Vetenskapsakademien vid Observatoriemuseet i Stockholm.

När de 30 000 tulpanlökar, som sattes på Wij Trädgårdar i höstas, blommar i maj avslutas tulpanutställningen med en skördefest med självplock.

Under perioden kommer olika aktiviteter äga rum på Wij Trädgårdar, som exempel kan nämnas, snöskulpturtävling, digitalfotokurser, akvarellmålning och föreläsningar. Allt med tulpanen i fokus.

Bakgrund till aktuellt samarbete
En av anledningarna till detta unika samarbete är att de tre aktörerna Wij Trädgårdar, Sörby Handelsträdgård och Icehotel, delar samma värderingar kring energi och miljö.

Wij Trädgårdar i Ockelbo har precis slutfört ett treårs- projekt ”Ny Energi i gamla Landskap” och avslutar projektet i vinter genom att inviga Eldtemplet, samtidigt tar vi nästa steg i ett nytt projekt som bland annat går ut på att tillgängliggöra den lokala energins kretslopp för besökarna.

Sörby Handelsträdgård i Hagaström, är en av en handfull anläggningar i Sverige som är klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill. Klimatcertifieringen är ett resultat av ett långsiktigt och målmedvetet miljöarbete. Det arbetet har bl a gett en minskad energiförbrukning på ca 30%. Dessutom är all energi som anväds från förnyelsebara källor.
Lökväxter är till sin natur klimatsmarta eftersom de har så mycket energi lagrat i löken. Om tulpanerna sedan är odlade lokalt från en klimatcertifierad odlare, då har man en fantastisk blomma även från miljösynvinkel.

Icehotel i Jukkasjärvi, strävar mot att bli CO2 negativa som anläggning. Det ska de bli genom att själva, i egen regi och i partnerskap med Gävle Energi, producera mer förnyelsebar energi än vad de förbrukar. En del av denna produktion ska ske på plats i Jukkasjärvi.

Gemensam nämnare för samtliga tre parter är Gävle Energi och Bionär Närvärme, som bidragit med spetskompetens när det gäller energilösningar för respektive anläggning.

Mer info på http://www.wij.se