I uppdraget som ansvarsmuseum för Kriminalvården ingår förvaring och vård av de historiska samlingarna. Utöver det ska museet även bedriva insamling av föremål på landets samtliga anstalter. Katarina Kallings utvecklar:
-Så fort en anstalt eller verksamhet inom Kriminalvården ska läggas ner eller genomgå kraftiga förändringar ska vi dit, dokumentera och samla in föremål till vårt magasin.

För att får ordning på alla dessa historiskt intressanta föremål krävs ett omfattande arbete. Ett arbete som är tänkt att utföras av den nu heltidsanställde antikvarien Ingrid Miljand.
-Alla objekt kommer att katalogiseras i en stor databas. Vi kommer att fylla på med proveniens och foton för vart och ett. Sedan kommer föremålen att förvaras i vårt magasin med allt vad det nu innebär av ordnande och sortering. Det finns med andra ord en klart utarbetad strategi för hur vi ska hantera samlingarna, berättar Ingrid Miljand.

På sikt är det tänkt att föremålsdatabasen ska tillgängliggöras på nätet. Den webbsida man funderar på att använda fungerar ungefär som en spindel till vilken flera museer är anknutna.
-Man kommer därför att kunna söka på ett visst föremål och så får man vetskap om att det finns här. På så sätt ökar vi ju både allmänhetens och forskarnas tillgänglighet till samlingarna, säger Katarina Kallings.

Med i planerna, som syftar till ökad tillgänglighet, finns även arrangerade visningar i magasinet.
- Vi arbetar för att bevara och öka kännedomen om den svenska kriminalvårdens kulturarv. Det gör vi bäst om vi brukar samlingarna och håller dem levande. Dels genom att vi som arbetar på museet använder föremålen som inspiration och som kunskapskälla, dels genom att vi exponerar dem för vår omvärld. Annars så blir det ju bara lagring, avslutar Katarina Kallings.

För mer information kontakta Museichef Katarina Kallings, 026-652230, info@fangelsemuseet.se