Geshe Pema Dorjee, tibetansk lama, bor och arbetar i Nepal och Indien i nära samarbete med Dalai lama. Pema reser dessutom till många andra länder och delar med sig av sin djupa livsvisdom och sanna medkänsla. Han arbetar aktivt med konfliktlösning och i sitt liv och arbete har han ofta kommit i kontakt med människor som fått utstå tortyr och fångenskap. Han har fått många tillfällen att fördjupa sin insikt kring medlidande och medmänsklighet, och omsätta den i praktiken. Som liten pojke flydde Pema med sin familj, som var nomader i Tibet, till Nepal och sedan vidare till Indien,
Pema Dorjee är en välutbildad och vältalig person. (Titeln Geshe bärs av högutbildade munkar inom buddhismen, den motsvarar fil. dr.) I Dharamsala var Pema rektor för Tibetan Childrens’ Village, där hundratals tibetanska barn får utbildning. Senare har Pema även byggt upp en skola för högre utbildning i tibetansk kultur, religion och konst, dit studenter från hela världen nu söker sig. I Nepal har Pema startat ett buddistiskt kloster, där man försöker bevara en buddhistisk tradition (Bodong) som närapå dött ut. Just nu är Pema Dorjee dessutom starkt engagerad i ett skolprojekt i den lilla nepalesiska byn Malagiri. Att få möjlighet att sätta även traktens små barn i skola skulle betyda mycket för byns innevånare. Det ger dominoeffekter genom att äldre syskon slipper passa sina småsyskon och själva kan gå i skolan som ligger längre bort. Föräldrarna blir i sin tur friare att söka arbete.
Pema är en mycket öppen, anspråkslös, vänlig och humoristisk person som genom sin erfarenhet kan tala om den tibetanska buddhistiska läran på ett sätt som gör den begriplig och praktiskt användbar också för människor i väst. Han verkar med stort engagemang för att sprida kunskap om den buddhistiska filosofin och om hur vi kan praktisera medmänsklighet, medkänsla och icke-våld i våra vardagliga möten med andra människor. Pema är van vid att möta alla sorters människor, gillar diskussioner och menar att det finns lösningar på de flesta av livets problem om vi bara vågar se verkligheten som den är.
Alla Pemas sammankomster försiggår på lättförståelig engelska, och entréavgifter, donationer etc. går oavkortat till hjälpprojekten för barn och ungdomar.
Mer information och anmälan till: eva@styrkebalans.nu