- Jag blir överlycklig när mina elever står på prispallen. Alla gånger de känner glädje över att dansa så ger det glädje till mig, säger Irina Golomysova-Ramovic.
För henne har dansintresset funnits där så länge hon kan minnas. När hon var fyra år såg hennes mamma till att hon fick börja dansa balett.
- Jag ville bli ballerina, säger Irina och ler.
Baletten ledde till ett utforskande av flera olika dansstilar tills hon som tioåring upptäckte pardans, latin och standard. Men då fanns det inga såna danskurser för barn, Irina fick nöja sig med att under några månader bara titta på de äldre dansarna tills hon äntligen fick börja själv.
- Jag kände direkt att det var den dansstilen jag vill göra. Det är stor skillnad från baletten, med det är bra att ha den grunden. Balett skadar aldrig, säger hon.

När Irina var 19 år kom det stora genombrottet. Hon blev erbjuden att uppträda i pardansshower utomlands. Irina hade precis börjat på universitet och öppnat en egen dansstudio där hon undervisade. Men hon tvekade aldrig och tackade ja till erbjudandet.
- Jag visste att jag ville dansa så det var inte mycket att fundera över. Och jag har aldrig ångrat mitt beslut, det är det roligaste jag har gjort.
Efter tre års turnerade i olika länder gick Irina vidare till Starlight Dance Company, Rysslands mest kända pardansshow som hade återkommande uppträdanden på Silja Line. Det var så hon kom i kontakt med Sverige.
- Det var jätteroligt att uppträda varje dag, det var det jag älskade att göra.

I Moskva hade Irina knappt bott sedan hon började turnera runt med dansshower så när möjligheten kom beslutade hon sig för att flytta till Sverige och Gävle.
- Det kändes väldigt ovant till en början. Jag var ju van att stå på scen varje dag, säger Irina.
Att uppträda i Gävle med de shower hon var van vid märkte hon snabbt att det inte fanns någon scen för. Istället började hon undervisa på Gefle Danssportklubb och så småningom även på Ackes Dansskola som då ägdes av Stefan Boström.
- Det var roligt att börja undervisa och känna att min kunskap behövdes, säger hon.
2003 fick hon erbjudandet att ta över Ackes Dansskola och därmed fick hon även tillfälle att lägga större vikt på just showdans och dela med sig av sina erfarenheter. Ett resultat av Irinas stora showvana är den numera traditionella vårföreställningen på Gävle Teater som går under namnet Magic of Dance. En show som direkt blev uppskattad både av dansare och publik. Att det finns ett stort dansintresse i Gävletrakten är hon övertygad om.
- Det finns många ungdomar som verkligen satsar på en danskarriär, det märker vi mer och mer.
I takt med att intresset ökar har även dansskolan utökas, i dag har de över hundra kurser och antalet elever är nästan uppe i 1400 stycken. Hela tiden handlar det om att känna av nya trender. För tillfället är det zumba som är det allra hetaste, ett motionspass till latinamerikansk musik.
- Det går ut på att man dansar nonstop en timme. Man svettas väldigt mycket men det är så kul att man inte märker att det är motion, konditionen får man på köpet, säger Irina och skrattar.

Att undervisa i Sverige skiljer sig en del från den utbildning som hon själv gick i Moskva.
- Rysk dansskola är mycket hårdare, läraren får kräva mycket mer, säger Irina.
För henne har den hårda stilen varit bra för hennes framgång.
- Lärarna ber inte att man ska göra något bättre, de kräver att man gör på ett visst sätt. Vill man dansa så är det bra att de pekar på bristerna.
För henne är dans en självklar del av livet, det var även på dansskolan som hon träffade sin man Vahidin Ramovic. Han tog danskurser och Irina föll för denna duktiga elev. I dag driver de dansskolan tillsammans och undervisar bägge två. I och med att Vahidin även har tagit över pappersarbetet kan Irina dansa ännu mer.
- Jag är lycklig som får göra det jag vill, mitt jobb är min största hobby. Det finns inget bättre än att jobba med det jag älskar mest av allt!
Och kärleken till dans går i arv. Deras 1,5-åriga son Alex började dansa innan han ens kunde gå.
- Så fort han kunde ställa sig började han vicka på höfterna. Han dansar hela dagarna och försöker lära barnen på dagis. Han älskar zumba, säger Irina och skrattar.
Hon tror att hans tidiga intresse beror på att hon dansade under hela graviditeten, in till sista dagen. De åkte till förlossningen direkt från Gävle Teater och Magic of Dance -uppvisningen 2009. Redan efter tre veckor hade hon med sig sin nyfödda son på dansgolvet, redo att dansa igen.
- Att dansa är ett sätt att leva. Jag kan inte beskriva det på något bättre sätt, jag lever när jag dansar, säger Irina Golomysova-Ramovic.
Marie Björk


Faktaruta:
Namn: Golomysova-Ramovic
Ålder: 37 år
Bor: Gävle
Yrke: danslärare
Undervisar i: pardans, showdans, latino show, disco och zumba.
Utbildning: Musikgymnasiet vid konservatorium i Moskva (P.I. Tjajkovskij), Danspedagogutbildning på danshögskolan i Stockholm.
Det visste du inte: Irina har spelat piano sedan hon var 4 år, enligt de få som får lyssna är hon oerhört skicklig.