Att jag bjuder in artister i radiostudion är ni ju vana vid. Musiker som gör minnesvärda spelningar och skådespelare som bjuder på en gnutta radioteater. Men en bartender. Det har ni inte fått tidigare. Men nu har jag fått mersmak kan jag lova! Oktober inleddes med ett besök av Sami Tikkanen, som man är van att se sno ihop mästerverk i baren på Brända Bocken. Under en halvtimme fick jag honom som min alldeles egna bartender. Radiostudion och mixerbordet förvandlade han till en sporadisk bar. Det var inte få saker han hade med direkt. Jag hade i min enfald trott att Sami skulle göra det enkelt för sig och bjuda på en drink som endast hade ett fåtal ingredienser. För att det skulle bli lite smidigare att tillreda live i radio. Men så jobbar icke ett proffs. Ska det va så ska det va. Sami hade med sig färska röda äpplen, citroner, is, kanel och ett antal flaskor med drycker som Whiskey, Amaretto och Päronlikör.

En personlig drink, det var vad han hade fått i uppdrag att göra åt mig. För att poängtera hur personligt det är vad man gillar för sorts drinkar. Ironiskt nog är den vanligaste beställningen i Gävle ”Gör något gott”. Vilket ju så klart är en rätt omöjlig uppgift för en bartender. Egentligen. Men genom att skanna av vad det är för person som kräver detta så kallade goda så kan han skapa en stereotyp bild av vad personen bör gilla. Sen kan man förenkla bartenderns arbete genom att säga om man vill ha något sött eller med syra. Vad man uppskattar för sorts vin kan också vara en ledtråd när bartendern ska till att blanda.

Så efter att ha tolkat mig och mina smaker gjorde Sami en av de absolut godaste drinkarna som jag har druckit. Nu fick jag ju inte möjlighet att njuta allt för mycket av drinken. Det passar sig knappast i en radiostudio. Men provsmaka fick jag i alla fall, och drinken kommer garanterat att leda till fler beställningar. Jag var lite osäker på hur bra detta programinnehåll skulle göra sig i radio, när lyssnarna inte kan se vad som försiggår, men det blir ytterst ljudligt och bra lyssningsmässigt. Kanske blir det en kock som gästar mig här framöver?

Rolf Lassgård är också en gäst som jag minns lite extra från månaden som gått. Vilken tur vi har som kan vara stolta över att denna fabulösa skådespelare är Gävlebo. Jag har fått äran att intervjua honom ett flertal gånger och det är alltid lika trevligt. En mer ödmjuk kändis får man leta efter. Faktum är att det känns innerligt fel att ens kalla honom för kändis, han är på tok för ödmjuk och go för att gå under den ytliga etiketten. Jag blir alltid lika förvånad över hur fysiskt stor han är, denna Rolf, och det tycks nästan förvåna honom själv också. Hur omvärlden liksom inte är skapad för någon så lång och samtidigt teatraliskt yvig i rörelserna. Men det är det som gör honom så mänsklig. Alla känner vi väl oss lite missanpassade då och då. Och det tror jag är bra. För då håller man fötterna på jorden och lär sig att känna empati för andra människor. Tappar man det så tror jag inte att man kan stanna på toppen särskilt länge. Men Rolf Lassgård, han är och förblir Sveriges främsta skådespelare. Så det så!