På Bok- och biblioteksmässan i Götbeorg den 27-30 september möter du Gävleborgare,
som jobbar på bibliotek i länet, på Länsbibliotek Gävleborg Uppsala, Litteraturhuset i Sandviken eller Länsmuseet Gävleborg - och ett urval lokala och aktuella författare samt filmpersoner. Under bokmässans fyra dagar presenteras sju olika teman som på olika sätt visar vad som händer i Gävleborg , några exempel är; Barnkonventionen – barns inflytande och rätt att delta, Kultur- och industrihistoria i Hälsingland och Gästrikland och HelGe – tio kommuner ett bibliotek. Förutom allt detta blir det även, bokfrukost, spännande författarmöten, litteraturquiz och filmtajm.

Som ett led i förberedelserna inför mässan anordnades en heldag för de som på något sätt är engagerade i mässarbetet.

- Syftet med dagen är att alla får träffas och att vi tillsammans går igenom allt praktiskt inför mässan, berättar Sara Hagström Andersson som tillsammans med Gunilla Hultsjönanordnade träffen. Sara tillägger även att samhörigheten är viktig och vi hoppas på att stor gruppkänsla ska uppstå genom denna träff.

Förmiddagen ägnades åt praktisk information till alla, presentation av montern och av de 7 teman som kommer att presenteras på mässan.

Då några i gruppen inte varit med mässan tidigare och en del kände att de behövde fräscha upp kunskaperna och få lite coaching hade Annika Wiberg från Marknadsskaparna AB anlitats för att hålla en utbildning i mässkunskap. Utbildningen innehöll avsnitt som hur man lockar besökare till montern, vad man bör göra i montern och vad man absolut inte bör göra. Dessutom diskuterades syfte och mål, så alla kände att de var delaktiga i processen.


- Kurstillfället syftade till att ge oss som ska representera Gävleborg på bokmässan i Götebrog lite ”kött på benen” vad gäller själva arbetet på mässgolvet, säger Sara Hagström Andersson. Under träffen fick vi bekräftat att vi kommit en god bit på väg i planeringen, vilket kändes väldigt skönt. Vi fick också en del handfasta knep som kan vara till hjälp på mässgolvet, för att vi inte ska försvinna i vimlet, samt tillfälle att reflektera över våra olika roller i respektive arbetsgrupp. Det är bra att ha tänkt igenom vad vi vill uppnå på mässgolvet, något som i alla fall jag tog med mig från kursen. Det kan vara ovant att ”sticka ut” men genom kursen har vi fått lite råg i ryggen, kanske är det att sticka ut precis vad besökarna väntar av oss?