Måndag den 14 november var det premiär på den redan omdiskuterade teaterföreställningen ”Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen”. En föreställning som i allra högsta grad berör ett ämne som de flesta av oss känner igen sig i. För hur många liksom jag, sitter inte denna lönevecka och vänder och vrider på slantarna som ska räcka inte bara till det sedvanliga tak över huvudet och mat på bordet, utan även allt det andra utav livets goda?

Familjeslanten i Gävle-Sandviken, ABF Gästrikebygden och Folkteatern i Gävleborgs har sedan hösten 2010 arrangerat workshops mellan skuldsatta människor i commynityteaterprojektet SKULD. Ur dessa diskussioner och skuldsattas livsöden har, med hjälp av dramaturg och regissör, manuskriptet för föreställningen vuxit fram.

Vi får bekanta oss med de två fiktiva karaktärerna Anders och Jessica men även med skuldsatta som via filmprojektioner på scenen själva berättar med egna ord sina verkliga historier. Dem ger oss en bild av konsumtionshetsens bakgrunder och framför allt dess konsekvenser på människors liv. Tidpunkten för diskussionen och denna föreställning kan väl heller inte ha kommit bättre än nu, då vi står inför den största hetsen och konsumtionen på hela året.

Det är en klart sevärd föreställning som uppmanar till eftertanke, en föreställning jag personligen tror vi alla skulle må bra av att se så här i juletid. För oavsett hårda eller mjuka paket under granen, vad överlever egentligen längst; paketinnehållet eller kreditupplägget?

”Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen” kan ses på Folkteatern i Gävle 22/11 & 24/11 kl. 19.00, Vallhalla Sandviken 30/11 kl.19.00 och Norrsundets Folkets Hus 6/12 kl.18.00.