Uppslutningen var god då årets första inspirationsdag arrangerades på Hjälpmedel SAM i Gävle. Många var det som kommit för att lyssna till och prata med de inspiratörer som fanns på plats för att berätta sin historia. Inspiratörer som genom sina livsöden funnit nya vägar till ett rikt liv.

Under dagen fick vi möjlighet att lyssna till sex olika berättelser. Dagen inleddes med en föreläsning av Daniel Lehmann som talade om hur det är att växa upp med missbruk, våld och brist på omsorg, hur han följde sin fars fotspår och sedan lyckades ta sig ifrån missbruk och kriminalitet.

Vi fick även möta Ingela Ljungberg Jansson som berättade om hur hon tacklat sin diagnos MS.

Inte heller ett öga torrt då Kent Revedal delade med sig av hans resa tillbaka efter en motorcykelolycka som förändrade hans liv eller Josefine Axefalls inspirerande föreläsning om motivation och målmedvetenhet, den kraft som tog henne tillbaka till livet efter den ridolycka som förlamade henne.

Dagens sista föreläsning stod Rakel Eriksson för. Rakel är nästan helt blind, hon har endast 1 procents synkapacitet. Rakel berättade om hur hon inte låtit sig begränsas av den medfödda synskadan.

På plats den här dagen fanns även många utställare. Annika Ödling Andersson och hennes servicehund Vincent var en av dem. Även Gränsland, natur och kultur för alla, fanns på plats. Adventx, Maskroskraft och många fler.


Enligt tradition ska även länets landshövding delta på inspirationsdagen. Då Gävleborgs landshövding fått förhinder kom istället Gävleborgs länsråd Anna-Lena Österborg för att officiellt inviga inspirationsdagen.

Bortsett från många inspirerande föreläsare och utställare bjöd dagen också på rullstolsdans med Hjuldansarna från Sandviken och modevisning med Klädvalet.

Den 12 april är inspirationsdagen Jag vill, jag kan, jag ska i Uppsala. Vi ses där!


Text och bild: Julia Rydberg