GRRC firar 20-års jubileum

1991 fick några dansanta gävlebor en lysande ide, att skapa en dansklubb. De hade sitt första möte den 19 augusti och den ideella föreningen fick namnet Gävle Rockin' Rollin' Bugg & Swing Club, förkortad GRRC. Samma år gick klubben med i Svenska Danssports-förbundet. I januari 1992 startade buggkurser med inhyrda dansinstruktörer. Senare utbildade GRRC egna instruktörer och de första var bl.a. Kicki Röjd, Jerry Hedman, Håkan Jansson, Kjell Bergman och Bengt-Olov Thor.

Till en början hade vi buggkurser i bl.a. Borgarskolan och Solängsskolans lokaler i Gävle. Sedan fick vi hyra en lokal på Estraden, i Silverströmmen, som specialanpassades till vår verksamhet. Klubben har även haft danskurser i Kungsgården, Karlholm och Tierp. Idag finns vår klubblokal på Brynäs och där håller vi kurser 13 gånger i veckan och på torsdagskvällar dansas det fridans till varierande dansmusik.

Tidigt började klubben att träna par inför danstävlingar och idag har vi ca 20 tävlingssugna par. Antalet medlemmar har genom åren varierat och i år är det ca 540 personer.

”Åhej” är den förningsmetod som idag övas på GRRC:s buggkurser. Den är vi ensamma om att lära ut i Gävle. Det innebär att tjejen i förväg ska få veta vad killen vill att hon skall göra. Utförandet av rörelsen sker på tjejens villkor och hon väljer själv hur hon vill göra förflyttningen. Syftet med tekniken är att tjejerna ska få utökade möjligheter att sätta sin personliga prägel på dansen.

Maria Kallvi från Swingkatten i Uppsala introducerade lindyhop i klubben 2006. Sedan dess håller vi kurser i lindyhop både för nybörjare och för dem som vill vidareutveckla sig. Det har även hållits kurser i dubbelbugg och boogie woogie. Foxtrot, "fox", är en sällskapsdans som allt fler anmäler sig till.

GRRC:s ideella idé är att fler ska få möjligheten att lära sig att dansa, vilket skapar både gemenskap och glädje på dansgolvet. Vill ni veta mer om klubben, gå in på vår hemsida http://www.grrc.nu.

Gävle Rockin' Rollin' Bugg & Swing Club 20-års jubileum firas av medlemmarna, både gamla och nya, på Parken i Gävle den 5 november. Kvällen till ära, dansar vi till tonerna av Titanix och Jazz au Vie & Camilla von Bothmer.