- Jag tror att alla butiker runt omkring har störts av ombyggnaden. Hade inte det hänt och det inte blivit finanskris så hade vi nog haft en större peak, säger Åsa.
Men trots yttre omständigheter som påverkat negativt så har Fico ändå gått stadigt uppåt sedan starten i november 2005. Och deras butik har välkomnats i en stad som Gävle.
- Vi tillförde något som Gävle behöver. Vi kom med något nytt och fräscht som inte fanns på marknaden, säger Åsa som visserligen var den av de två som var motsträvig till idén till en början.

Åsa hade studerat modedesign i Florence och ville egentligen hellre tillbaka till Italien än att stanna i Gävle. Men så dök den här lokalen upp. I ett tillfälle där Johan precis sagt upp sig som butikschef på klädbutiken Blå, för att satsa på eget. Just då var visserligen inte tanken på en egen butik den främsta planen, Johan hade istället dragit igång en agentur för att sälja klädmärken till butiker. Men så dök då det här tillfället upp. Ett resultat efter tre års letande efter en bra lokal. Så Åsa beslutade sig för att satsa på det här hon också.
- Men jag skulle aldrig ha öppna butiken själv. Jag visste inte hur businessen fungerar, säger hon.
Johan däremot hade efter sina fem år på klädbutiken Blå fått erfarenhet av allt vad det innebär med inköp och budgering och dessutom hade han fått många bra kontakter inom branschen.
- Jag var mentalt förberedd på att skapa mitt eget. Så det kändes mest roligt, säger han.
Så med Johans tidigare butikserfarenheter och Åsas blick för modedesign så kunde Fico ta fart. Och när de väl hade beslutat sig för att satsa så gick allt väldigt fort. Åsa som på den tiden var arbetssökande fick starta eget bidrag av Arbetsförmedlingen under ett halvår. Så med hjälp av det och av banklån så kunde de öppna butiken. Och från och med start så har de varje månad kunnat ta ut en riktig lön.
- Man vill ju alltid företagets bästa så vi tar inte ut något överflödigt. Vi hade nog kunnat ta ut mer än vad vi gör, säger Åsa.

Hon och Johan är inte bara företagspartners utan också sambos. Vilket de var redan innan företaget tog fart. Och Johan ser stora fördelar med att dela det här jobbet tillsammans med just Åsa.
- Det hade nog varit förfärligt om någon av oss hade varit vanligt anställd. Förståelsen är inte så lätt om man inte jobbar med det själv, säger han.
Men nu är de båda införstådda med att Fico innebär att jobba på helger när andra är lediga, och att jobbet slinker med hem på kvällen då och då.
- Det här är en livsstil, något som vi lever med varje dag och som är vi. Det är ju därför man kan vara så passionerad och ge 200 procent, när det är något man tror på, säger Åsa.
Marie Björk
Foto: Gabriel Liljevall

Namn: Åsa Sundell och Johan Henriksson
Ålder: 28 år, 36 år.
Företag: Fico
Hemsida: http://www.storefico.com