- Mitt ständiga dilemma är att jag inte kan satsa helhjärtat på endast en grej. Därför kommer jag aldrig att bli världens bästa låtskrivare, då krävs det att man satsar mer tid. Men det passar mig jättebra så som jag har det nu, säger han.
För att förtydliga att han är personen som gärna håller flera dörrar öppna så berättar Larry att buffé är ett givet val när det ska väljas mat. Då kan han få det precis så som han vill ha det, med lite av varje, utan att utesluta något. Men trots att karriären och arbetstiden nu blandas med både radioproduktion och låtskrivande så har han tagit sig en stabil plats som låtskrivare. Tillsammans med sina partners Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson fick han sig ett namn över en natt med Melodifestivalbidraget ”Kom och ta mig”, som framfördes av Brandsta City Släckers 2002. Sedan dess har de fått med hela nio bidrag i Melodifestivalen. Och fler lär det bli.
- Melodifestivalen är den bästa vägen att gå för att kunna ta sig vidare som låtskrivare. Så för mig kändes det naturligt att medverka där. Men det är inte lätt att komma med, det är väldigt hög konkurrens, säger Larry som givetvis har skickat in bidrag till nästa års festival också.

Det var år 2000 som denna låtskrivartrio bildades och bestämde sig för att satsa på en karriär tillsammans. Larry och Sven-Inge kände varandra sedan barndomen. Lennart kom in gänget tack vare ett låtskrivaruppdrag där Larry och Sven-Inge behövde en musiker som kunde spela folkmusik. Men Lennart blev mer än bara musiker. De hittade snabbt en bra samarbetsform där de alla strävar efter att skapa så bra låtar som möjligt, och för att komma dit satsar de alla lika mycket tid och energi. Även om arbetsfördelningen kan se olika ut från låt till låt. För att få struktur i arbetet är onsdagar och söndagar låtskrivardagar. Då sitter de i sin stora lägenhetsliknande studio på femte? våningen i ett höghus mitt emot Rådhuset i Gävle.
- Alla vi tre är egentligen kompletta låtskrivare var för sig, men vi blir så mycket bättre tillsammans och vi får en större färgpalett att ösa ur, säger Larry.
Ibland kan det räcka med att en av dem har en bra titel på en låt, tillsammans jammar de sedan fram en hel låt och bygger sig fram till en bärande text. Embryot till ”La Dolce Vita”, som framfördes av After Dark i Melodifestivalen 2004, fick Larry under en semesterresa på Öland. Under en gråregnig kall dag när hans dotter stod och klappade kor dök raden upp i hans huvud, som en längtan bort, ”Ge mig glitter och glamour”. Glamour skulle då naturligtvis rimma på kor. Men allt utom ”Jag vill leva La Dolce Vita” och ”Ge mig glitter och glamour”, togs sedan bort under bearbetning tillsammans med Sven-Inge och Lennart.
- De bästa låtarna är de som bara kommer och dyker upp i huvudet. Men då är det skönt att ha två andra som kan hjälpa till att skala av det som inte funkar, säger Larry och skrattar åt tanken på att låten till en början skulle innehålla kor.
En framgång som inte är lika känd som deras placeringar i Melodifestivalen är på den Japanska marknaden. 2008 blev en av deras låtar Japans mest sålda singel, en låt som var ledmotivet i en känd tv-serie.

Men det tog ett tag för Larry att inse att det nog inte var som artist han skulle dra hem alla sina guld- och platinaskivor, utmärkelser som nu hänger på väggen. Trots att vägen in i musik- och låtskrivarvärlden förstås gick genom eget musicerande. Redan på lågstadiet startade han sitt första band, The Sunlights, och faktum är att alla bandmedlemmar har fortsatt med musik. Trots att de, när bandet bildades, inte kunde spela alls, men de lärde sig allteftersom. Senare var Larry med och bildade bandet Kadesh Kadeng som fick stora framgångar med låtar som ”Vi var bara pojkar”. Men precis när de höll på att bli riktigt stora la de ner. De hade helt enkelt tröttnat.
Trots tidiga drömmar om att bli popstjärna valde Larry att gå en högskoleutbildning för att ha en annan karriär att falla tillbaka på, vilket blev som studievägledare. Det var när han jobbade som det som hans nära vän, radioprataren Charlotta Cederlöf, lockade in honom i radions värld. Först som sidekick och sedan som programledare till P4 Gävleborgs morgonprogram. Trots att tanken till en början bara var att ta tjänstledigt och testa på radio under ett halvår så har han nu blivit kvar i snart fyra år. Glädjen i att sända radio infann sig omedelbart.
- Jag tilltalades verkligen av den direkta feedback som jag fick, folk kunde komma fram till mig på stan och kommentera vad jag hade sagt. Jag hade inte trott att folk skulle vara så intresserade av vad jag hade att berätta, jag hade heller inte förstått vilken stor genomslagskraft radion har.
Från att först sända morgonen med Charlotta Cederlöf sänder han nu tillsammans med Madeleine Drake. Men att börja med radio var inte bara ett nytt jobb, det innebar också en helt ny dygnsrytm. För att kunna tillfredsställa de morgonpigga lyssnarna kliver Larry upp 04.30 på morgonen. Han är en person som påverkas mycket av årstider och dagsljus, så särskilt nu under mörk höst- och vintertid är det extra svårt att vakna på morgonen. Som lösning har han en timerinställd bygglampa som slår på och lyser honom rakt i ansiktet när det är dags att vakna.
- Till min sambos stora förtret, säger Larry och skrattar. Men hon är en ängel, hon har insett att jag är beroende av den där lampan för att kunna gå upp. Jag behöver verkligen det ljuset för att kroppen ska tro att det är dag. Det är en underbar placeboeffekt som funkar jättebra.
Tillfredsställelsen i att göra radioprogram påminner mycket om låtskrivandet och jakten på den perfekta poplåten.
- Varje dag vill jag göra ett ännu bättre program än vad jag gjorde igår. Så länge jag känner att jag kan göra bättre så vill jag fortsätta, säger Larry Forsberg.
Marie Björk

FAKTARUTA
Namn: Larry Forsberg
Titel: Låtskrivare och radiopratare
Ålder: 46 år
Bor: Valbo
Familj: Sambo Susanne och två barn.
Låtar som medverkat i Melodifestivalen: ”Kom och ta mig”/ Brandsta City Släckers, femma (2002). ”Hon kommer med ­solsken”/ Östen med Resten, tionde (2002). ”Crazy In Love”/ Jill Johnson, fyra 2003). ”Maria”/ Östen med Resten, åtta (2003). ”Love Is All”/ Liverpool, utslagen i Andra chansen (2003). ”La Dolce Vita”/ After Dark, trea (2004). ”Wherever You Go”/ Nana Hedin, utslagen i Andra chansen (2005). ”Boom-Bang-a-Bang”/ Glenn Borgqvist/Lotta Nilsson (enbart texten), femma (2005). ”Vi hade nå´t”/ Emilè Azar, ut­slagen i Läkerol Arena (2007). ”Ge mig en spanjor”/ Babsan, utslagen i deltävlingen (2011).
Radioprogram i P4 Gävleborg: Morronen, programledare sedan 2008. Fredagsraketen, sidekick 1997-1998.