Jag tror att jag har påverkats en aning av den stundande Local Heroes Galan. Den senaste tiden har jag nämligen fokuserat en hel del på den lokala musiken med gäster som Sandvikenbandet Cicero och rockrävarna i Rockfire och jag har spelat upp sprillans nya alster från band som Nervnest och Nico The Band. Kanske har även engagemang på Sveriges Radio påverkat mig, vi ska ju nämligen sända ett musikmaraton på 30 timmar där vi spelar 300 låtar med lokal anknytning. Som avslutning på detta maraton ska jag direktsända från Local Heroes Galan. Det ska bli så himla kul att dra på sig festblåsan och mingla runt bland alla festklädda besökare och uppmärksammade musiker. Naturligtvis blir det ett annat slags minglande för mig när jag jobbar samtidigt, men det känns bra att få vara med och dokumentera en sån här hyllning till det lokala musiklivet. Jag har nämligen fascinerats av Gävletraktens musikliv ända sedan jag flyttade hit för tre och ett halvt år sedan. Det finns så innerligt många skickliga musiker här så det är minsann på tiden att det uppmärksammas med en gala.

När jag tittar på listan över de nominerade kan jag med glädje säga att flera av dem har gästat mitt program. Som till exempel: Cash Is King, Caviare Days, Ida Long, Isobel & November, Jacob Gordin, John Lindberg Trio, Little Children, Simian Ghost och The Deer Tracks. Flera av dem har också gjort minnesvärda spelningar i radiostudion, så där så att det går rysningar längs armarna. Kanske särskilt på mina armar, jag som sitter där mitt emot och liksom får en privat spelning. Så intimt kan det vara att jag nästan glömmer att det är 70 000 lyssnare som också får ta del av denna musikupplevelse. Linus Lutti som går under namnet Little Children gjorde just en sån där kittlande spelning med sin särskilda röst. Även Sebastian Arnström bakom artistnamnet Simian Ghost har också förmågan att framkalla lite extra pirr med sin sköra men ack så säkra stämma. Duon Caviare Days gjorde dock ingen spelning i studion men deras besök var ändå lite extra minnesvärt eftersom de hade med sig sin producent, Mando Diao-medlemmen Mats Björke, som fastnat för systrarna Lina och Maja Westin. Och det är det fler som har gjort, nu under våren har Caviare Days åkt runt som förband åt inga mindre än The Soundtrack of Our Lives.

Ja, det finns många lokala förmågor att vara stolt över. Så glöm inte att peppa det lokala musiklivet genom att gå på mindre konserter och arrangemang. Kanske är det just då man får vara med om startskottet på något mycket större. Åtminstone kan man göra någon där på scenen himla glad!
Marie Björk