- Det ska bli spännande att spela där och se hur vi passar in i de finare salongerna, säger Danne.
Hittills har spelningarna oftast varit på mindre orter och på lite ruffigare ställen. Bilklubbar och raggare är vanliga ingredienser i turnélivet med Cash Is King, med många platser och personer som Danne har fått en helt ny syn på.
- Vi var lite rädda för raggare till en början. Men de visade sig vara väldigt trevliga, säger han och skrattar.
Men trots att det finns en särskild typ av personer som attraheras mer än andra av den musik som Cash Is King förmedlar så har de ändå en väldigt bred publik. Det stora intresset visade sig tydligt redan från start. Innan de ens själva hade funderat på en spelning fick de erbjudande att spela på stora scenen på Cityfesten 2008. Erik Süss som höll i bandbokningen hade fått nys om detta band och frågade om de ville spela. Som en uppvärmning till denna stora första bokning fixade de två gig helgen innan, på Engeltofta och CC-puben. Och redan där kunde de ana en succé.
- Det var smetfullt. Vi visste att Johnny Cash var populär men inte att han var så folklig.
Och på Cityfesten visade det sig ännu tydligare, med en stor publik som rymde alltifrån medsjungande 18-åringar till något lugnare 70-åringar. Efter det tog allvaret vid.

Till en början var spelande av Cash-låtar mest ett sätt att hålla igång musiken när Danne precis hade fått sin son Arvid. Men musikprojektet som började mellan ett gäng kompisar som alla älskade Johnny Cash har blivit en riktig framgångssaga. Och nu är det dags för den tredje och största turnén. Denna gång tillsammans med ingen mindre än Linda Gail Lewis, Jerry Lee Lewis syster.
- Det är skithäftigt. Hon har ju liksom träffat Johnny Cash, Dylan och alla de där.
Cash Is King har redan gjort några spelningar tillsammans med Linda Gail Lewis. Men vid denna julturné har hon även med sig sin dotter Annie-Marie Dolan som agerar Dannes motpart June Carter, istället för Miss Sunshine (Michaela Norgren) som är mammaledig. Trots att Linda Gail Lewis spelar mer ute i Europa än i sitt hemland så är det ändå inte helt osannolik att hon kan dra med sig Cash Is King till landet där det begav sig.
- Hon vill att vi ska komma och hälsa på men vi har inte pratat om att spela något i USA. Men vi skulle nog inte tacka nej, säger Danne och ler.

För honom är kärleken till Johnny Cash relativt ny, om än så stark. Slog till ordentligt gjorde det när Danne 2003 höll på att spela in sin första soloplatta tillsammans med Fredrik Persson. För att varva ner och hitta en känsla så släckte Fredrik lamporna, tände levande ljus och satte på låten Hurt på högsta nivå.
- Det var det bästa jag hört. Det var då jag blev kär. Efter det så nötte jag Cash hela året, och det finns en hel del att lyssna på, säger han och skrattar.
Det som slog an så hårt var närvaron i rösten, som att Cash var där i rummet.
- Det är det som är det största med honom. Och det är väl det man strävar efter när man gör musik, att kunna gripa tag.
Men den som grep tag i Danne till en början och fick honom att skriva egna låtar var Stefan Sundström. Fram tills han var 15 år så var det bara sport som gällde, ingen musik. Men så började han umgås med punkare, slutade med sporten och började med musik istället.
- Jag träffade rätt människor vid rätt tillfälle. Personer som betydde väldigt mycket för mig. Sånt är så viktigt när man är 15 år, säger Danne.
Det som startade med punk ledde sedan in på den förvisso punkiga med ändå mer visbetonade Sundström. Och det var när Danne hade fått skivan ”Vitabergspredikan” som han började skriva egna låtar på svenska.
- I skrivandet får man ut så mycket och kan bearbeta saker, det blir liksom en förlängning av sig själv.
2005 släppte han sin debutplatta ”Vägen ut” och arbetet med den blev verkligen en slags bearbetning under en period av depression.
- Jag använde skrivandet som terapi. Det känns häftigt så här i efterhand, för det funkade verkligen. Jag mådde bättre och bättre ju mer jag skrev. Det handlar väl om att bearbeta saker som jag inte kunde få ur mig på något annat sätt.
Och inspirationskällan till detta skrivande återfinns även på skivan, låten ”Vi som längtar” är nämligen en duett med Stefan Sundström.

I samma veva som Cash Is King tog fart på allvar så var det även dags för Danne att släppa sin andra fullängdare ”En plats att kalla hem”. En skiva som han hade arbetat med under en längre tid och som det var läge att släppa innan materialet kändes för passerat. Men trots skivsläpp och tillhörande releasefest på Spegeln så blev solosatsningen nedtonad av allt kring Cash Is King.
- Det finns inte tid att hålla på med båda samtidigt. Även om jag gillar att ha två helt olika musikprojekt.
Men nu börjar det ändå ta fart någon slags kombination mellan Cash och det egna skapandet. De har nämligen gjort ett tiotal egna låtar i samma anda som Cash Is King.
- Det har varit utmanande att skriva på engelska, det har jag aldrig gjort tidigare., säger han.
Huruvida det går hem eller inte ska de testa nästa år. Men först ska de ta någon månads vila, när allt kring julturnén är över.
- Vi har varit fullbokade hela året så det ska bli skönt att ta lite tid och fundera på vad vi vill göra. Vi vill ha något nytt nästa gång vi kommer tillbaka, det är farlig om man blir för bekväm, säger Dan Königsson.
Marie Björk

FAKTARUTA
Namn: Dan Königsson
Ålder: 31 år
Titel: musiker
Bor: Skutskär
Familj: sonen Arvid 3 år
Skivor: Vägen ut (solo), Norrlandshjärta (solo), En plats att kalla hem (solo), Edged In Black (Cash Is King)
Bästa Cash-låt: Folsom Prison Blues
Hemsida: http://www.dankonigsson.se, http://www.cashisking.nu