Turnerat med Jerry Williams
Uppvuxen i Bollnäs utvecklade Nalle Rydstrand redan som 8-åring ett starkt musikintresse och började spela i Bollnäs ungdomsorkester. Inspirationen kom från hans bror som är både dirigent och musikledare. Vid elva års ålder flyttade Nalle till Blekinge och efter att ha avslutat högstadiet blev han yrkesmilitär i Kustflottan. Men musiken lockade fortfarande och han påbörjade därefter studier i Malmö och Helsingborg.
– Tanken var att jag skulle bli trombonist. Men jag kom till Stockholm och blev studiemusiker, vilket var en fantastisk upplevelse. Det bästa jag visste var att få turnera.

I en bransch under förändring tvingades Nalle utvecklas för att kunna fortsätta med den turnerande livsstilen. Han gick då över till att bli turnétekniker. Under de turnerande åren jobbade han med flera stora svenska artister och band som Robert Wells, Gyllene Tider och Jerry Williams.
– Jag har många starka minnen från sommarturnéerna i de svenska folkparkerna. Alla artister samlades i en buss, reste runt, ”giggade” och bodde tillsammans.

Från musik till sprit
År 1986 träffade Nalle Christer Tegnér, en spritagent för Grant’s och Veuve Clicquots champagne. Christer såg Nalles erfarenhet av att bemöta folk och anställde honom som eventmakare.
– Jag blev engagerad i ett flertal evenemang och det var då jag kom till Gävle för första gången med Miss Hawaiian Tropic och Miss Europa. Den första kvinnan som vann Miss Hawaiian Tropic i Sverige var Emma Sjöberg år 1987. Jag följde med henne till finalen i Amerika där jag fick sitta i juryn med bland annat Julio Iglesias och Benny Hill.

Under tiden tog Nalle hand om Tegnér & Son:s alla event på hemmaplan. När Tegnér and Son sedan vart uppköpta av United Distillers fick Nalle ett breddat arbetsområde från Calgary i Kanada till Kapstaden i Sydafrika.
– Det var helt fantastiskt att få åka runt om i hela världen och ta hand om event. Men med 170 resdagar per år och som nybliven pappa var det dags att prova något annat.

Gävle för familjen
År 1998, då Gävle drabbades av det stora snöovädret, flyttade Nalle till staden.
– Jag hade egentligen inte en enda koppling till regionen utan flyttade mest på grund av en gård från 1700-talet och närheten till Rörberg som då hade direktflyg till Köpenhamn. Jag ville dessutom inte att vår dotter Bea skulle växa upp i Stockholm.

Nalle började som produktchef på De Danske Spritfabriker i Köpenhamn. Han ansvarade då över Sverige och Finland. Han var med och utvecklade produkter samtidigt som han skötte marknadsföringen.
När De Danske Spritfabriker sedan blev uppköpt av Vin & Sprit började han även som produktchef för det svenska snapssortimentet.
Under de sista åren höll han i alla deras utbildningar både internt och externt. I och med att Vin & Sprit blev uppköpt av fransmännen fick flera anställda gå och Nalle sökte nya utmaningar.

Mars 2010 fick Nalle i uppdrag av LEAF att arrangera en föreläsning med Christer Fuglesang i Gävle. Nalle hade en tydlig vision och ringde genast Gasklockorna där han kunde se det hela ta plats. Då Gasklockorna redan var bokade av ett nätverk vände sig Nalle istället till dem. När det visade sig att de inte bokat någon föreläsare valde de att gå samman. Detta mynnade ut i att Effect Plus startade år 2011.

Ett effectivt nätverk
Effect Plus är ett nätverk som vänder sig till alla företagare i och runt Gävleborg. Varje vår arrangeras en Effectdag, som i år gästades av FN:s nyutnämnde vice generalsekreterare, Jan Eliasson. Effectkryssningen, som hålls varje september, är ett annat uppskattat event, som i år kommer gå under temat ”Vinna eller försvinna (Gävleborg)”.
– Har man bara en vilja att ge så får man vara med i Effect. Nätverk går ut på att ge och få tillbaka. Men framförallt vill vi framhäva att Effect verkligen är öppet för alla, stora som små företag.

Nalle menar att utbytet när man mixar olika branscher i ett nätverk är mer givande än de traditionella som vanligtvis är begränsade. Det finns en tydlig målbild som Nalle strävar efter att uppnå med Effect Plus.

– Jag vill se att våra företag går framåt och uppåt i regionen. För dessa ska jag vara en injektionsspruta och talesman gentemot kommuner och andra organisationer. Jag har en tom ram som är ett signum för Effect där medlemmarna själva skapar innehållet. Idén är att skapa fundament där människor lockas att komma och nätverka.

Attitydproblem i regionen
När det kommer till regionens näringsliv menar Nalle att det skulle behövas mer ödmjukhet och att den brottas med attitydproblem. Gävleborg toppar listor i bland annat arbetslöshet och ohälsa. Det är en nedåtgående spiral och för att hejda detta måste kommun, landsting och företagare lägga sin kraft på att sammarbeta och inte bara markera sina revir.
– Hur ska vi locka hit företagare och behålla kompetens? Vi lockar inte hit dem för att vi vunnit SM-guld! Men jag tror vi skulle kunna få hit företag om vi drog ner storleken på våra skolklasser och dagisgrupper. Jag tror även att vi behöver skapa en social trygghet och en plats där människor kan åldras säkert. Näringsliv är ju en helhet där vi tar hand om människan och allting runt omkring så att generationerna stannar kvar.
Nalle poängterar även att vi måste bli bättre på att ta hand om våra UF-företagare så att kunskapen inte försvinner till en annan ort.

En hälsosam fritid
På sin fritid så trivs Nalle som bäst hemma vid släktgården i Sörbo strax utanför Bollnäs.
– Det är mitt Utopia vid sjön. Annars så tycker jag att Backa i Valbo är helt oslagbart. Där kan jag ut och springa i skogen vid I14:s gamla skjutområde.
Det märks att Nalle har en hälsosam vardag och att han strävar efter ett sundare liv.
– Jag har som mål att bli sundare och ta bättre hand om min kropp. Helt enkelt ta det lite lugnare och påminna mig själv om att det faktiskt finns en avstängningsknapp på telefonen.
Musikintresset är ännu starkt och idag spelar Nalle trombon i Hemvärnets musikkår i Gävle. Genom musikkåren har han varit med och uppträtt på Sandviks stora 150års-firande liksom gamle turnékamraten Jerry Williams.

Något som många inte känner till om Nalle är att han flugit stidsplanet Viggen och varit kofösare i Paraguay. Men det han är mest stolt över i sitt liv är hans dotter Bea och självklart sina Effectmedlemmar.
– Jag har världens bästa jobb, är fruktansvärt stolt över våra medlemmar och hoppas verkligen på tillväxt. Jag får gåshud när folk trivs, och det ser jag varje dag med Effect Plus!