Lena Sjöberg är illustratör och författare till flera barnböcker. Hon kommer från Sandviken och bor nu i Småland. För boken Cirkusloppor på luffen, som handlar om de små cirkusloppornas äventyr, nominerades hon till 2013 års Augustpris. Ur Augustnomineringen:
"Två små vagabonder kommer till Madrid i denna melodiskt rimmade äventyrshistoria. Med detaljrika bilder där perspektiven skiftar och färgerna harmonierar med stämningslägena, berättar Lena Sjöberg om tryggheten i att vara två i den stora, vida världen, och om att aldrig tappa hoppet, även om man är en liten loppa."

Utställningen med Lenas illustrationer är ett inlån från Landstinget Gävleborgs konstsamling. Bilderna ingår i ett barnboksprojekt kallat "Se en bok! Bilderboksillustrationer i våra offentliga rum - en plattform för språkutveckling, bildanalys och gemensamma upplevelser", där barn får möta bokens bilder och därigenom få ingångar till läsandet.
Bilderna kommer senare att placeras ut på ett BVC, familjecentral eller barnklinik i länet.
Under utställningsperioden ordnas workshops och en Familjesöndag, där man får tillverka sin egen loppcirkus. Håll utkik på http://www.lansmuseetgavleborg.se. Mer info om bokprojektet finns på http://www.lg.se/lanskultur.